Hva bør du tenke på før du starter et videoprosjekt

Publisert
16. februar, 2024
Anslått lesetid
3 minutter

Relaterte tjenester

Video

Skrevet av

Portrettbilde av Andreas.
Andreas Ådnem
Mann med caps foran PC som redigerer video. Slik starter du et videoprosjekt.

Mange synes det er tidkrevende og vanskelig å komme i gang med videoinnhold. 1 av 3 sier de ikke har tid til å lage videoinnhold, og 18 % vet ikke hvor de skal begynne. Vi har samlet noen gode tips under, basert på våre erfaringer, for å komme i gang.

Planlegging er nøkkelen til suksess. Ved å ta deg tid til å forstå ditt publikum og hva de ønsker å få se, kan du lage videoer som er relevante, fanger oppmerksomheten deres og holde dem engasjert.

Slik starter du et videoprosjekt

Et godt forarbeid og planlegging gir det beste utgangspunktet før man går i gang med en videoproduksjon. Scenarioer, budskap, karakterer og tone of voice er viktige elementer. Hva skal mottakeren sitte igjen med? Jobber du med merkevarekjennskap, motivasjon, kjøpsoppfordring eller lojalitet? 

Scenario

Hva slags type video du skal lage, til hvilken kanal og målgruppe? Svarene setter føringer på type produksjon. Et budskap kan formidles veldig enkelt i en “how-to”-video filmet med mobil, men ikke undervurdere hva en mer planlagt og ryddig lokasjon kan ha av betydning for inntrykket av merkevaren/produktet, selv om filmen er tatt opp ved bruk av mobil.

Man bør ha flere scenario å spille på. Disse kan settes sammen på forskjellige måter for å skape «nye» filmer til deres mediebank.

Eksempler på scenarioer:

  • Dronefilm gir seeren et nytt perspektiv. Vise merkevarens «hjemmebane» eller tjenester fra forskjellige vinkler
  • Arbeidshverdagen – Filme kunder og ansatte som smiler, god stemning på kontoret, folk i arbeidsprosesser, avtaleinngåelser, ansatte som lærer opp, viser, leverer produktet (Litt «flue på veggen»)
  • Få med logoen deres for merkevarebygging på bil, bekledning, skilt, kopper, penner (Kun i subtilt)
  • Vise tjenester eller produkter brukt av forskjellige målgrupper eller bransjeeksperter for leveranse på behov/mål
  • Intervjuer med ansatte og fornøyde kunder. Intervjuene kan ha forskjellig misjon; rekruttering, salg, produktdemonstrasjon, firmapresentasjon, organisasjonskultur, bygge troverdighet og bransjeekspertise
  • Dokumentere produkter/tjenester – Vise egenskaper, spesielle features, størrelser og nytte

Budskap

Med det riktige manuskriptet og kreativ historiefortelling kan videostrategien din gjøre mer enn å øke prospektets bevissthet om merkevaren din, den vil ta dem lenger ned i kjøpstrakten og skape merkevarelojalitet. Manuset skal beskrive handlingen, budskapet og flyten i din video fra a – å. Ha i bakhodet at du må fange interesse å si noe om hva mottaker kan forvente å sitte igjen med i de første tre sekundene av filmen, når du bygger opp regien. Tenk at du skal skape personlighet, troverdighet og etterspørsel i det du kommuniserer.

Karakterer og tone of voice

Her har dere muligheten til å by litt på dere selv og fremheve egne ansattes kompetanse. Eller enda bedre, få en fornøyd kunde til å fortelle om sin kunnskap og suksess ved å ha brukt ditt produkt. 

Det er viktig at du vet hva du ønsker å formidle til ditt publikum, men hvordan du sier det er like viktig. “Tone of voice” betegner uttrykket i teksten og fremførelsen. Skal det være seriøst og troverdig, men også folkelig, med humor eller bare humor? Hva slags uttrykk har ditt firma? Er dere et ungt og nyskapende firma, eller tradisjonsrikt og troverdig? Hva skal du snakke om og hvordan får du frem din merkevares personlighet og særegenhet? Her gjelder det å skape oppmerksomhet, gjenkjennelse og identifikasjon, med fire virkemidler; ordbruk, språklige bilder, oppbygging og tempo.

Storyboard

Om du har et lite videoprosjekt er det ikke nødvendig med storyboard, men for litt lengre produksjoner er det når punktene over er på plass, at du overfører dette til et storyboard. Et storyboard er en oversikt over bildene/scenene du trenger for å fortelle historien din. 

Har du gjort deg opp meninger om disse punktene er du godt rustet for å gjennomføre prosjektet ditt selv, eller kontakte oss for å få dine video-ideer ut til målgruppen din og resten av verden. 

Har du et unikt problem?

Vi står klare til å løfte prosjektet ditt til nye høyder!

Portrettbilde av Andreas.

Andreas Ådnem

Kreatør Innholdsprodusent
+47 90 60 29 76

Relaterte artikler

Andreas Ådnem
Christian Kollerud
Hold deg oppdatert

Meld deg på nyhetsbrev

Vi sender ut nyheter, lesestoff og relevante gullkorn til alle som ønsker litt kunnskapspåfyll og oppdateringer fra folk i bransjen. Vi lover selvsagt å ikke spamme deg.